top of page

Čaj - Léto - Radost

Čajové symposium 2024

5 dní workshopů, sdílení zkušeností a jedinečních čajů v přírodě jižních Čech

9. - 14. července 2024 | Střížovice u Jindřichova Hradce

Pro milovníky čaje i profesionály

DSCF8299.JPG

Inspirace, sdílení, objevování

Po 8 ročníkách Letní čajové školy letos potřetí pořádáme
Čajové  symposium s cílem jít ještě více do hloubky a vytvořit prostor pro setkání čajových nadšenců i profesionálů, abychom se mohli vzájemně ispirovat, učit a obohacovat.

​Čeká vás setkání s 5 osobnostmi čajového světa, jedinečné čaje, techniky přípravy, čajové obřady, degustace, umění, koupání, ohně a letní radovánky.

Každý den bude věnován setkání s jedním lektorem či hostem, který se s Vámi podělí o svou cestu čaje, mnohaleté zkušenosti a znalosti. Dopoledne formou 3 hodinového vedeného workshopu a odpoledne při volném setkání, čajování a sdílení.

Program

5 témat, 5 lektorů a samozřejmě vy, vaše zkušenosti a radosti, o které se můžete podělit.

Jan Náprava

Čaji se věnuje 30 let a od roku 1996 jako majitel jedné z českých nejkrásnějších čajoven v Táboře, do které svým jedinečným estetickým citem a řemeslem vtiskl ducha japonské Cesty čaje. Několikrát navštívil Japonsko i Čínu. Na své Cestě přípravu čaje matcha elegantně přizpůsobil současnému životu i provozu čajovny, aniž by ztratila svou hloubku. Jeho čajové obřady jsou prodchnuty skutečně živými principy chanoyu, nádhernou japonskou estetikou, usebráním, pokorou a radostí. Jan nás v čaji obrovsky inspiroval a myslíme si, že japonská Cesta čaje, ač její tradiční formy nemusí být pro náš čajový život prakticky použitelné, je jedna z nejvybroušenějších čajových tradic světa a má nám hodně co nabídnout.
 

Chanoyu
 

Ponoříme se do přípravy chvíle, místa a náčiní pro čajové setkání neboli čajový obřad v japonském duchu. V tichém soustředění, které vychází ze zenové praxe, se na tyto zdánlivě jednoduché, praktické činnosti  naladíme na chvíli s ostatními hosty a čajem - na čajové setkání, při kterém propojíme svou mysl, dech i srdeční tep u misky šlehaného čaje matcha.

Při odpoledním sdílení bude prostor na experimenty a možnost naučit se prakticky přípravu práškového čaje matcha.

_honza_naprava.jpg
_vlasta_hanus_a_jan_edit.jpg

Vlastimil Hanuš a Jan Šmejkal

 

V čajovém světě jsem pořád ve fázi nadšeného objevování, i když už je to asi patnáct let, co mě čaj životem provází. Nejradši piju čaj na horách nebo na vandrech v přírodě. Každodenně je mým společníkem i v dílně, kde se věnuju umělecké truhlařině a řezbařině. V životě nepřikládám velkou váhu hromadění věcí, ale dělá mi radost obklopovat se předměty, které jsou svébytné,  krásné, jednoduché a funkční. A právě takové rád tvořím. Baví mě přemýšlet nad vzory, barvami a formami, vnímat tvary.  V čajovém náčiní se tahle moje záliba v řemesle a estetice hezky a přirozeně setkává. Za několik let, co čajové tácy a násypky vyrábím, se jejich forma proměňuje. Jsou čím dál tím jemnější, subtilnější.

Nejradši pracuji s ručními nástroji - dláty, hoblíky, pilami, cidlinami. Dřevo opracovávám řezem, nemám rád prašnost a hlučnost broušení nebo strojního zpracování. Před rokem jsem začal pracovat s kamarádem Janem Šmejkalem. V dílně se hezky doplňujeme a vzájemně obohacujeme - já se zaměřuju spíš na řezbu a vnitřní prostor tácu, Jan to umí skvěle s hoblíky a dává tácům zase jasnou formu zvnějšku.

 

Čajový tác ze dřeva

Vlasta s Janem Vás provedou výrobou dlabaného čajového tácku a hlavně hrou se dřevem a ručními nástroji. Každý svému kousku dřeva může vdechnout osobité kouzlo vyřezáním plochy na čajování a úpravou hran a nakonec i povrchovou úpravou voskem nebo olejem. Odvezete si vlastnoručně vyrobený kousek funkčního čajového náčiní a zkušenost řezbáře.

Dr. Sven Schwannberger

je povoláním hudebník a muzikolog. Mnoho let studuje asijskou kulturu a specializuje se na Chaozhou Gongfu Cha. Stále hledá způsoby, jak s respektem sdílet čajové zkušenosti v evropském kontextu. Jeho cestu čaje můžeme charakterizovat jako společný prostor mezi historií asijského a evropského myšlení, stejně jako nespoutanou vášeň pro čajovou keramiku a zkoumání špičkových čajů a vzácných vonných dřev. Připravuje čaj a přednáší o čajové kultuře na několika evropských festivalech i jiných akcích. Náladu jeho čajové cesty můžete ochutnat na Instagramu
https://www.instagram.com/soundofthepine/

 

Vychutnávání vůní aromatických dřev
a jejich snoubení s čajem

Začneme krátkou přednáškou o „Cestě vůně“ a tradicích vychutnávání vonných dřev na dálném východě a jejím snoubením s čajovou kulturou. Poté si představíme různé způsoby přípravy vůní – vonné tyčinky, vonné prášky a nejrafinovanější – nahřívání aromatických dřev nad uhlíkem v popelu. Poslední způsob u nás téměř není možné najít, a proto bychom s Vámi rádi tento nádherný relaxační obřad vychutnávání vůně sdíleli. A samozřejmě nebude chybět degustace – „zaposloucháme se“ do nejoblíbenějších aromatických dřev v různých kvalitách -  Santal, Orlářka (Chenxiang, Agarwood) i další. Pokusíme se propojit náš smysl pro vůni s naší čajovou praxí hledáním slov a významů k vyjádření našich dojmů a pocitů z vůní a chutí.  Ve zbytku dne bude možnost si jednotlivé techniky podle zájmu vyzkoušet.

_sven_a_kodo.jpg
_jakub_seif_edit.jpg

Jakub Seif

Jakub pracoval za barem vyhlášeného O5 Teabaru ve Vancouveru,  navštívil Taiwan a Vietnam, do kterého se zamiloval. Navázal plno kontaktů s čajovými výrobci a odborníky z celého světa. Jeho vybroušené kurátorství se týká nejen čaje, ale i ostatních ušlechtilých nápojů a gastronomických zážitků. S Tomášem vybírá čaje a provozuje čajové studio a obchod Meetea, kde se stará především o pohodlí a mlsné jazýčky hostů.

Velká cestopisná degustace

Letos na jaře nás opět čeká výprava do Vietnamu a za starými čajovými stromy se podíváme zase o kousek dál, do Laosu. Od cesty si slibujeme plno nových úlovků a jako vždy nekonečně vzorků, ke kterým přidáme ty nejlepší z našich archivů. Na workshopu vás Jakub provede několika srovnávacími degustacemi, ve kterých ochutnáme desítky čerstvých i archivních čajů. Užijeme si čerstvé vyprávění z cest, podíváme se na fotky a popovídáme o historii a současnosti čaje z jeho kolébky na hranicích Číny, Vietnamu, Laosu a Barmy. Odpoledne můžeme pokračovat v čajování v menších skupinkách a vychutnat si čaje, které Vás zaujmou, pomaleji a do hloubky.

Tomáš Rajnoch

Tomáš dováží čaje a inspiraci přímo od zdroje. Za uplynulých 10 let podnikl 12 cest do Číny, hlavně do Yunnanu a Wuyishanu a učil se přímo od místních výrobců a mistrů čaje. Miluje náladu čajových hor a oheň v keramické peci. S Jakubem vybírá čaje a provozuje čajové studio a obchod Meetea, kterému dává jeho jedinečnou amosféru.

Čajová laboratoř

Co všechno a jak ovlivňuje chuť čaje a prožitek čajového setkání?
Voda, čajové lístky, materiály a tvary čajového náčiní, nálada hostitele, vy sami...
Vše je třeba vyzkoušet, ochutnat, a tak nás čekají experimenty s čaji, vodami, řekami, horami, šálky, konvičkami a konvicemi, ale i s vnímáním a prociťováním smyslů
a řeči těla.

top_3b.jpg

Pro koho je kurz

  • milovníky čaje, kteří se chtějí inspirovat a sdílet své zkušenosti

  • profesionály ze světa čaje a keramiky

  • zaměstnance čajoven a čajových obchodů

  • a také pro Ty, kteří už byli na Letní čajové škole několikrát a chtějí jít ještě více do hloubky a ocení více prostoru pro individuální sdílení a čajování

Kurz je pouze pro 12 účastníků, takže má komorní, přátelskou atmosféru.

chajovna.jpg
skola_kost.jpg

Co vás čeká

  • Každé dopoledne vás čeká workshop s jedním z 5 lekorů.

  • Odpoledne bude program volnější - setkání a čajovní s hostem či lektorem dne. Podle zájmu nabídneme místo za konvičkou Vám anebo posdílíme poklady a zkušenosti z našeho čajového archivu.

  • Všechen ostatní čas samozřejmě také můžete využít ke sdílení, čajování.

  • Stejně jako na Čajové škole vám bude k dispozici vybavená čajotéka, spičkové čajové náčiní, čajová místnost a zahrada.

  • Určitě se i vypravíme na čaj do přírody, podíváme na fotky z cest a užijeme si letní radovánky u vody a ohně.

Místo, ubytování a jídlo

Střížovice u Jindřichova Hradce (mapa)

Spojení autem z Prahy i z Brna 1 hodina 50 minut, pokusíme domluvit spolujízdu s ostatními účastníky. Vlakem z Prahy 3 hodiny 20 minut, poslední část cesty romantickou Jindřichohradeckou úzkokolejkou.

V jihočeské chalupě s krásnou zahradou i okolím a pohodlným zázemím. Jednoduché ubytování, společná kuchyně, stylová čajovna – vše je pod jednou střechou.
 

  • V chalupě jsou k dispozici dvě pohodlné koupelny a WC

  • Máte k dispozici plně vybavenou kuchyni, kde si můžete uvařit

  • Zajišťujeme vegetariánské obědy od skvělé místní kuchařky, které si můžete objednat týden před kurzem.

  • Poslední večer pro vás připravíme vege grilovačku

_03B7103.jpg
DSCF4360_small.jpg

Cena, přihlášení

9 800,- Kč s ubytováním ve společné místnosti v podkroví chalupy.
nebo
8 800,- Kč pro milovníky letní romantiky a soukromí s ubytováním ve vlastním stanu (na naší zahradě) anebo s jiným vlastním ubytováním.

Cena zahrnuje ubytování, celý program
a špičkové čaje "all You can drink"

  • Do týdne od přihlášení očekáváme platbu poloviční zálohy. Druhá polovina je splatná do 1.6.2024. Anebo můžete zaplatit rovnou celou částku.

  • Pokud se přihlásíte a z jakýchkoli důvodů se nebudete moci zúčastnit, dejte nám prosím vědět do 15.5.2024. Jen tak vám budeme moci vrátit plnou cenu kurzu.

  • Pokud svou účast zrušíte mezi 15.5. a 1.6.2024, budeme moci vrátit jen 50%. Pokud se odhlásíte po 1.6.2024 a nenajdete za sebe náhradníka, cenu kurzu vám už nemůžeme vrátit.

maruska.jpg

Potřebujete poradit?

Napište nebo zavolejte Marušce

T: 608 817 067

maruska@meetea.cz

DSCF8352.JPG
DSCF5429.JPG
20170721_191545.jpg

Je pro vás program příliš volný, chcete se raději naučit základy a získat více informací, anebo se vám nehodí termín?
Mrkněte na naš druhý kurz Letní čajovou školu (pro začátečníky i pokročilé).

bottom of page