top of page

Čaj - Léto - Radost

Čajové symposium 2023

5 dní workshopů, sdílení zkušeností a jedinečních čajů v přírodě jižních Čech

11. - 16. července 2023 | Střížovice u Jindřichova Hradce

Pro milovníky čaje i profesionály

DSCF8299.JPG

Inspirace, sdílení, objevování

Po 7 ročníkách Letní čajové školy letos podruhé pořádáme
Čajové  symposium s cílem jít ještě více do hloubky a vytvořit prostor pro setkání čajových nadšenců i profesionálů, abychom se mohli vzájemně ispirovat, učit a obohacovat.

​Čeká vás setkání s 5 osobnostmi čajového světa, jedinečné čaje, techniky přípravy, degustace, keramika, umění, koupání, ohně a letní radovánky.

Každý den bude věnován setkání s jedním lektorem či hostem, který se s Vámi podělí o svou cestu čaje, mnohaleté zkušenosti a znalosti. Dopoledne formou 3 hodinového vedeného workshopu a odpoledne při volném setkání, čajování a sdílení.

Lektoři a program

5 témat, 5 lektorů – degustace, filozofie, meditace, příprava čajového setkání, čajová keramika. A samozřejmě vy, vaše zkušenosti a radosti, o které se můžete podělit.

Sven Schwannberger

Dr. Sven Schwannberger je povoláním hudebník a muzikolog. Mnoho let studuje asijskou kulturu a specializuje se na Chaozhou Gongfu Cha. Stále hledá způsoby, jak s respektem sdílet čajové  zkušenosti v evropském kontextu. Jeho cestu čaje můžeme charakterizovat jako společný prostor mezi historií asijského a evropského myšlení, stejně jako nespoutanou vášeň pro čajovou keramiku a zkoumání špičkových čajů. Připravuje čaj a přednáší o čajové kultuře na několika evropských festivalech i jiných akcích. Náladu jeho čajové cesty můžete ochutnat na Instagramu
https://www.instagram.com/soundofthepine/

European Chadao anebo cesta čaje na západě

Japonské a čínské cesty čaje vypadají naprosto odlišně. Mají společné kořeny, ale jejich podoba a filozofie se zdají být téměř protichůdné. Co se děje, když nás „Zápaďáky“ fascinuje čaj a jeho asijské kořeny? Měli bychom dodržovat tradiční pravidla, a pokud ano, jaká? Co nám může přinést učení se japonského Chado? Anebo cvičení tradičního čínského Gongfu Cha? Máme studovat čínskou filozofii a umění? Musíme se „stát“ více Japonci nebo Číňany, nebo dokonce taoisty nebo buddhisty, abychom byli „skutečně“ na cestě čaje? Máme právo jednoduše eklekticky uchopit asijskou čajovou kulturu a vytvořit si ji vlastní? Jakým způsobem, jak kulturně, eticky a esteticky ocenit a vychutnat vzácné čaje z Číny a Japonska?

Na Svenově workshopu tyto otázky společně otevřeme a s šálkem čaje se vydáme na kreativní cestu divokým čajovým lesem ispirace. Během volného odpoledne a večera se Sven může podle zájmu podělit i o tradiční Chaozou Gongfucha anebo vychutnávání vůně aromatických dřev.

sven_workshop.jpg
vasek_dusek.jpg

Václav Dušek

Čaj piji více než dvacet let. Získal si mě, podmanil svým tajemným kouzlem vonící dálkou, dobrodružstvím, ale i upřímností a pokorou. Měl jsem odjakživa rád vše omšelé, časem zašlé, odrbané, starodávné a tak mé čajové začátky vzešli z vnímání estetiky, okouzlen jedním keramickým setem, který jsem si náhodou zakoupil kdesi na keramickém trhu. A od té chvíle piji čaj každý den, doslova bez přestání. Čaj a jeho estetika mě neustále učí být více pozorným ke svému životu a okolí a svojí "čaj cestu" neustále rozšiřuji do všeho, čím se zabývám. A jak mě keramika přivedla k čaji, tak čaj ke keramice. Po výletech do Asie, po cestě religionistiky, po obchodování s ručně vázanými koberci, zpět k mystice jedné čajové misky, k její tvorbě totiž, dřepnul jsem si ke keramickému kruhu, k hlíně, k peci. A kruh se uzavřel, přátelé, a to je to, co Vám mohu předat. Náladu mého čajování a keramické tvorby můžete ochutnat na Instagramu:
https://www.instagram.com/v_dusek/

Čaj, hlína, radost

Na workshopu nás čeká sdílení u čaje, který nám Václav připraví, povídání o cestách, čajové estetice a keramice. Od čaje pozvola přejdeme k tvorbě, seznamování, mazlení, tvarovávní zkrátka bytí s hlínou. Podle nálady si můžete vytvořit čajovou misku nebo jiný jednoduchý kousek čajovného náčiní. Podle toho, co vyberete budeme v hraní si s hlínou pokračovat i odpoledne.

Jakub Seif

Jakub pracoval za barem vyhlášeného O5 Teabaru ve Vancouveru,  navštívil Taiwan a Vietnam, do kterého se zamiloval. Navázal plno kontaktů s čajovými výrobci a odborníky z celého světa. Jeho vybroušené kurátorství se týká nejen čaje, ale i ostatních ušlechtilých nápojů a gastronomických zážitků. S Tomášem vybírá čaje a provozuje čajové studio a obchod Meetea, kde se stará především o pohodlí a mlsné jazýčky hostů.

Za čajem do Vietnamu

Po tříleté přestávce letos na jaře Jakub s Kryštofem (novým členem Meetea) opět vyráží na lov čajů, zkušeností a atmosféry čajových hor do Vietnamu. Vietnam nabízí obrovskou rozmanitost přírodních podmínek a tak se tu produkují snad všechny druhy čaje – oolongy a červené taiwanského typu, originální zelené čaje, divoké domorodé i vybroušené „Puery“ z prastarých lesních čajovníků. Kromě našich již dlouholetých přátel a dodavatelů čeká Meeteam na cestách i návštěva vietnamského čajového institutu (obdoba taiwanského TTRES), takže se těšíme na plno nových studijních informací. Na workshopu ochutnume ty nejzajímavější úlovky, užijeme si čerstvé vyprávění z cesty, podíváme se na fotky a popovídáme o téměř neznáme historii i biologii vietnamského čaje.

fb_x.jpg
_03B6490.jpg

Vojtěch Mistr

Šálek čaje mě doprovází už dlouhá léta a za tu dobu mi byl společníkem při mnoha čajových a životních dobrodružství. Těším se až s vámi posdílím stará dobrodružství a nové společně vytvoříme.

Cesta čaje

Meditativní workshop o tom jak je možné z pití čaje udělat duchovní cvičení. Čaj nemusí být únikem a koníčkem na cestě z každodennosti, ale hezkým společníkem v poznávání a životního přijetí. Společně se s potřebnou lehkostí a nenuceností zpomalíme a v praxi si vyzkoušíme, jak šálek čaje zrcadlí naše vnímání.

Tomáš Rajnoch

Tomáš dováží čaje a inspiraci přímo od zdroje. Za uplynulých 10 let podnikl 12 cest do Číny, hlavně do Yunnanu a Wuyishanu a učil se přímo od místních výrobců a mistrů čaje. Miluje náladu čajových hor a oheň v keramické peci. S Jakubem vybírá čaje a provozuje čajové studio a obchod Meetea, kterému dává jeho jedinečnou amosféru.

Příprava čajového setkání

Příprava čajového sektání a role hostitele je nekonečné téma. Od záměru, výběru čaje, způsobu přípravy, k vytvoření atmosféry a radostného plynutí. Tomáš se s ním setkává každodenně ve své práci za barem čajového studia, na soukromých i firemních akcích. Na workshopu se podívání na symbolický, historický a praktický rozdíl mezi přípravou v jedné misce (bowl tea, grandpa style) a v konvičce (gongfu cha) a projdeme si postup s praktickými tipy, které vám pomůžou pustit se do sdílení čaje v roli hostitele anebo vyladit vaše setkání, pokud už je pořádáte. Vzájemně posdílíme zkušenosti, překážky i úspěchy a přípravu si společně vyzkoušíme.

top_3b.jpg

Pro koho je kurz

  • milovníky čaje, kteří se chtějí inspirovat a sdílet své zkušenosti

  • profesionály ze světa čaje a keramiky

  • zaměstnance čajoven a čajových obchodů

  • a také pro Ty, kteří už byli na Letní čajové škole několikrát a chtějí jít ještě více do hloubky a ocení více prostoru pro individuální sdílení a čajování

Kurz je pouze pro 12 účastníků, takže má komorní, přátelskou atmosféru.

chajovna.jpg
skola_kost.jpg

Co vás čeká

  • Každé dopoledne vás čeká workshop s jedním z 5 lekorů.

  • Odpoledne bude program volnější - setkání a čajovní s hostem či lektorem dne. Podle zájmu nabídneme místo za konvičkou Vám anebo posdílíme poklady a zkušenosti z našeho čajového archivu.

  • Všechen ostatní čas samozřejmě také můžete využít ke sdílení, čajování.

  • Stejně jako na Čajové škole vám bude k dispozici vybavená čajotéka, spičkové čajové náčiní, čajová místnost a zahrada.

  • Určitě se i vypravíme na čaj do přírody, podíváme na fotky z cest a užijeme si letní radovánky u vody a ohně.

Místo, ubytování a jídlo

Střížovice u Jindřichova Hradce (mapa)

Spojení autem z Prahy i z Brna 1 hodina 50 minut, pokusíme domluvit spolujízdu s ostatními účastníky. Vlakem z Prahy 3 hodiny 20 minut, poslední část cesty romantickou Jindřichohradeckou úzkokolejkou.

V jihočeské chalupě s krásnou zahradou i okolím a pohodlným zázemím. Jednoduché ubytování, společná kuchyně, stylová čajovna – vše je pod jednou střechou.
 

  • V chalupě jsou k dispozici dvě pohodlné koupelny a WC

  • Máte k dispozici plně vybavenou kuchyni, kde si můžete uvařit

  • Zajišťujeme vegetariánské obědy od skvělé místní kuchařky, které si můžete objednat týden před kurzem.

  • Poslední večer pro vás připravíme vege grilovačku

_03B7103.jpg
x_287463378_1161876317999202_5116926394441643613_n.jpg

Cena, přihlášení

8 000,- Kč s ubytováním ve společné místnosti v podkroví chalupy.
nebo
7 000,- Kč pro milovníky letní romantiky a soukromí s ubytováním ve vlastním stanu (na naší zahradě) anebo s jiným vlastním ubytováním.

Cena zahrnuje ubytování, celý program
a špičkové čaje "all You can drink"

  • Do týdne od přihlášení očekáváme platbu poloviční zálohy. Druhá polovina je splatná do 1.6.2023. Anebo můžete zaplatit rovnou celou částku.

  • Pokud se přihlásíte a z jakýchkoli důvodů se nebudete moci zúčastnit, dejte nám prosím vědět do 15.5.2023. Jen tak vám budeme moci vrátit plnou cenu kurzu.

  • Pokud svou účast zrušíte mezi 15.5. a 1.6.2023, budeme moci vrátit jen 50%. Pokud se odhlásíte po 1.6.2023 a nenajdete za sebe náhradníka, cenu kurzu vám už nemůžeme vrátit.

maruska.jpg

Potřebujete poradit?

Napište nebo zavolejte Marušce

T: 608 817 067

maruska@meetea.cz

DSCF8352.JPG
DSCF5429.JPG
20170721_191545.jpg

Je pro vás program příliš volný, chcete se raději naučit základy a získat více informací, anebo se vám nehodí termín?
Mrkněte na naš druhý kurz Letní čajovou školu (pro začátečníky i pokročilé).

bottom of page